BRIEF AAN MARAT

Het schilderij "Brief aan Marat" is gebaseerd op "Schrijvende vrouw met dienstbode", een van de bekendste werken van Johannes Vermeer, gedateerd rond 1670.

"Schrijvende vrouw met dienstbode" werd door Vermeer gemaakt in de periode 1670 - 1671, en behoort tot een van zijn latere werken. Een schrijvende dame, geconcentreerd bezig met haar brief, wordt afgebeeld met haar dienstbode. Kennelijk is er een brief gekomen, hij ligt gevouwen op de vloer, samen met een zegel van rode was. De brief wordt onmiddellijk beantwoord, de meid wacht, met haar gedachten elders, tot ze het antwoord weg kan brengen.

Het grote schilderij dat de muur op de achtergrond bijna helemaal in beslag neemt, heeft de vondst van Mozes als onderwerp. Dit zou een vroeg werk van Sir Peter Lely (1618 - 1680) geweest kunnen zijn met de titel " De vondst van Mozes ". Op het schilderij is het moment afgebeeld waarop de dochter van de farao zich ontfermt over het vondelingetje. In de Nederlanden van de 17e eeuw gebeurde het vaak dat moeders hun onecht geboren kinderen te vondeling legden, het kan zijn dat Vermeer daarnaar verwijst. Er moet zeker een samenhang bestaan tussen de symbolische betekenis van het schilderij en de briefschrijfster. In het schilderij moet de sleutel hiervan te vinden zijn.

In het werk "Brief aan Marat" van Baroc Paintings werd de dienstbode weggelaten, en het schilderij aan de muur vervangen door "De dood van Marat", een neoklassiek schilderij van de Franse kunstschilder Jacques-Louis David (1748 - 1828). Het werd gemaakt in 1793, kort na de Franse Revolutie waar David actief in betrokken was. David raakte bevriend met Maximilien de Robespierre en Jean-Paul Marat. Zijn beroemdste schilderij is "De dood van Marat" uit oktober 1793. Jean-Paul Marat werd op 13 juli 1793 bij hem thuis neergestoken door Charlotte Corday, een aanhangster van de girondijnen. David werd gevraagd de begrafenis te organiseren en een schilderij te zijner gedachtenis te leveren. Marat was uitgever van het blad "L'ami du peuple" en werkte dikwijls in zijn badkuip omdat hij leed aan een jeukziekte die hij alleen kon verlichten door veel te baden. David bracht een eigentijdse held in beeld, gestorven met zijn 'wapen' in de hand, afgebeeld naast het bebloede mes. Tegenwoordig is het werk te bezichtigen in de moderne afdeling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel.

In Baroc's schilderij "Brief aan Marat" ontstaat er een merkwaardige spanning tussen de zittende vrouw die in het zachte binnenvallende licht rustig en geconcentreerd haar brief schrijft, en het dramatische donkere beeld op het schilderij tegen de muur van een stervende man, liggend in zijn bad, met een bebloede brief in de hand.

Schrijvende vrouw met dienstbode - 71,1 cm x 58,4 cm -  Johannes Vermeer - National Gallery of Ireland, Dublin
.
Brief aan Marat - 60 cm x 50 cm - Bart Ocket - in privé collectie

Dit werk is in private collectie. Geïnteresseerd in een andere variatie op Johannes Vermeer?

KLIK HIER EN VUL JE GEGEVENS IN