MEISJE VERRAST TIJDENS HET LEZEN

Het schilderij “Meisje verrast tijdens het lezen” is gebaseerd op “Vrouw met parelsnoer”, dat Johannes Vermeer schilderde in 1664.

Het schilderij “Meisje verrast tijdens het lezen” is gebaseerd op “Vrouw met parelsnoer”, dat Johannes Vermeer schilderde in 1664. De vrouw in het schilderij van Vermeer is mogelijk zijn echtgenote Catharina.

Röntgenfoto’s hebben aangetoond dat er oorspronkelijk een landkaart op de muur achter de vrouw was geschilderd. Kennelijk was Vermeer tijdens het schilderen tot de conclusie gekomen dat hij dit niet nodig had voor zijn compositie. In plaats daarvan schilderde hij een kale, gepleisterde muur.

In het werk “Meisje verrast tijdens het lezen” liet Bart Ocket zich inspireren door de roman van Tracy Chevalier, “het meisje met de parel”, waarop de schitterende gelijknamige film van Peter Webber is gebaseerd. In dit verhaal werd de dienstmeid Griet ingehuurd om de werkplaats van meester Johannes Vermeer schoon te maken. Vermeer begreep al snel de intelligentie van Griet, en haar interesse in het schilderen. Hun platonische relatie vertoonde een onderhuidse erotische spanning.

Bart Ocket verving de vrouw in zijn schilderij door een halfnaakt meisje, dat, lezend in het verstilde interieur, door de toeschouwer wordt verrast. De door Vermeer verwijderde landkaart werd door Bart opnieuw tot leven gebracht, als achtergrond van het lezend meisje.

Vrouw met parelsnoer - 55 cm x 45 cm - Johannes Vermeer - Gemäldegalerie Berlijn
Meisje verrast tijdens het lezen - 60 cm x 50 cm - Bart Ocket - prijs op aanvraag

Geïnteresseerd in deze artistieke variatie op "Vrouw met parelsnoer" van Johannes Vermeer?

KLIK HIER EN VUL JE GEGEVENS IN