CECI N'EST PAS UN VERMEER

Het schilderij “Ceci n’est pas un Vermeer” is gebaseerd op “het glas wijn”, soms ook benoemd als “drinkende dame met een heer” dat Vermeer schilderde ergens tussen 1658 en 1660.

Vermeer voltooide "het glas wijn" omstreeks 1660, toen hij 27 jaar was. Het doek geeft een verbeelding van een dame die een glas wijn drinkt en een heer die gereed staat om haar bij te schenken. Op de achtergrond hangt een schilderij van een arcadisch boslandschap. In die tijd kon dit werk begrepen worden als een verwijzing naar de amoureuze intenties van het heerschap.

In het werk "Ceci n'est pas un Vermeer" van Bart Ocket werden de zittende vrouw en de staande man weggelaten, en wordt het interieur met de witte geglazuurde wijnkruik een stilleven, versterkt door het invallende licht dat via het halfopen raam binnenstroomt.

Het schilderij op de achtergrond werd vervangen door een van de beroemdste werken van de Belgische surrealist René Magritte, genaamd “Het Rijk der Lichten”. Een schilderij van het afgebeelde landhuis had perfect gekund in de tijd van Vermeer, maar dan zonder het surrealistische effect van een stralende lichtbewolkte hemel gecombineerd met de woning in een nachtelijke sfeer. Het allerbekendste werk van surrealist Magritte is ongetwijfeld “Ceci n’est pas une pipe”…

Het glas wijn, 65 cm x 77 cm, Johannes Vermeer, Gemäldegalerie Berlin
.
Ceci n'est pas un Vermeer -70 cm x 50 cm - Bart Ocket - prijs op aanvraag
CECI N'EST PAS UN VERMEER

Geïnteresseerd in deze artistieke variatie op "het glas wijn" van Johannes Vermeer?

KLIK HIER EN VUL JE GEGEVENS IN